نقشه اعلام حریق و نحوه سیم کشی اعلام حریق
نقشه خوانی اعلام حریق
تمامی مراحل از مشاوره، خرید و نصب و استفاده سیستم اعلام حریق از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. مشاوره با کارشناسان حرفهای و مجرب و یک طراحی سیستم اعلام حریق خوب، نقشه خوانی و نصب صحیح سیستم، حتی بازدید از سیستم از اقدامات مهمی است که اختلال در هر کدام آنها امنیت شما را به خطر میاندازد و به سیستم اجازه حفاظت کامل از شما را نمیدهد.
از استاندارد BS1635 که استانداردی انگلیسی برای مهندسی اعلام حریق میباشد، برای طراحی نقشه اعلام حریق استفاده میشود. در هر حرفه و صنعت، از علائمی خاص استفاده میشود که این علائم توسط مردم شناسایی شده و به آنها در شناسایی نقشه یا… کمک میکنند. در نقشه خوانی سیستم اعلام حریق نیز از این علائم استفاده میشود. با دانستن علائم اعلام حریق در نقشه شما قادر به نقشه خوانی اعلام حریق که گامی بسیار مهم در سیم کشی و نصب سیستم اعلام است هستید. همچنین برای ترسیم نقشه اعلام حریق یا نقشه نصب اعلام حریق ساختمان باید به استانداردهای تجهیزات سیستم اعلام حریق توجه کنید.چ
نقشه خوانی از مهم ترین مراحل نصب سیستم اعلام حریق میباشد چرا که اگر نقشه خوانی بلد نبوده و یا در خواندن نقشه دچار مشکل شوید، علی رغم داشتن تجهیزات با کیفیت پروژه شما خراب خواهد شد و این از نظر زمانی و مالی ضرر زیادی به شما وارد میکند.
علائم اعلام حریق
برای نقشه خوانی صحیح، باید علائم زیر را مطالعه کرده و آنها را به درستی شناسایی کنیم؛ در صورتی که بر علائم اعلام حریق مسلط باشیم، نقشه خوانی و در نتیجه نصب سیستم اعلام حریق به درستی انجام خواهد شد.
سیم کشی اعلام حریق
سیم کشی اعلام حریق دقیقاً مثل نقشه خوانی، طراحی و نصب سیستم اعلام حریق نیازمند رعایت استانداردهایی میباشد. نصب تجهیزات سیستم اعلام حریق طبق استاندارد BS 5839 و کابل کشی اعلام حریق طبق استاندارد BS 6207 انجام میگیرد.
سیم کشی اعلام حریق به دو صورت و با دو نوع کابل متفاوت صورت میگیرد. گروه اول استفاده از کابل هایی میباشد که پس از آشکار شدن حریق مورد استفاده قرار میگیرند ( کابل منبع تغذیه و… ) و گروه دوم کابل هایی میباشند که پس از آشکار شدن حریق مورد استفاده قرار نمیگیرند ( کابل دتکتور، کابل شستی اعلام حریق و… ) .
در هر دو گروه ذکر شده، میتوان از کابل 1/5 میلی متر مربع که دارای روپوش و عایق پروتودور هستند استفاده کرد. نکته قابل توجه این است که در مکان هایی که امکان وجود ساییدگی کابل یا جویده شدن کابل توسط حیوانات وجود دارد، باید از حفاظت مکانیکی به منظور حفاظت از کابل ها استفاده کرد. در سیم کشی روش اول، میتوان کابل را درون کار و یا داخل دیوار که زیر 12 میلی متر گچ است قرار داد. کابل کشی سیستم اعلام حریق با سیم کشی ساختمان متفاوت است. این کابل ها همچنین باید مورد تست و بررسی قرار گرفته شوند که این کار توسط اهم متر انجام میشود.
مراحل سیم کشی اعلام حریق
اولین قدم در سیم کشی اعلام حریق دانستن نحوهی علائم نقشه خوانی برق ساختمان و علائم اعلام حریق در نقشه میباشد چرا که شما برای دانستن محل دقیق قرارگیری هر المان نیاز به دانستن و توانایی شناخت این علائم دارید. کابل کشی باید عیناً مطابق نقشه انجام گیرد و بعد از کابل کشی، باید به ترتیب دتکتورهای حرارتی، دودی و سپس شستی نصب گردد. کنترل پنل اعلام حریق نیز باید دقیقاً طبق مکان مشخص شده بر روی نقشه نصب شده و سپس سیم زمین به بدنهی پنل متصل شود.
سیستم اعلام حریق مکانیزمی از دستگاه ها و اجزای مختلف به هم پیوسته است که برای هشدار در مواقع اضطراری به ویژه آتش سوزی استفاده می شود تا با انجام اقدامات مناسب از کارکنان و عموم مردم محافظت کند.
سیستم اعلام حریق ترکیبی از اجزای مختلف مانند دتکتور دود، دتکتور حرارت، دتکتور مونوکسید کربن، دتکتور چند سنسور، شستی، صداگیر، زنگ، ماژول رله، تکرار کننده، اعلام کننده، پانل کنترل آتش و سایر تجهیزات امنیتی مرتبط و اختیاری طراحی شده است.
کنترل پنل اعلام حریق مانند پردازشگر کامپیوتر عمل می کند، در صورت فشار دستی شستی یا خودکار، نشانگر وضعیت و اعلان وضعیت را به بیم دتکتور ها و آژیر های متصل ارسال می کند.
سیستم های اعلام حریق در کارخانه های صنعتی، ادارات، ساختمان های عمومی و امروزه حتی در منازل سیم کشی می شوند. انواع مختلفی از سیستم های اعلام حریق متعارف، اعلام حریق آدرس پذیر، هوشمند و بی سیم برای همین منظور مورد استفاده قرار می گیرند، یعنی در مواقع اضطراری، آژیرها برای هشدار دادن به افراد حاضر در محل از طریق خروج عمومی یا اضطراری عمل می کنند. هدف اصلی سیستم اعلام حریق حفاظت از مال، سلامت و زندگی فرد یا جامعه است.
یک سیستم کنترل حریق هوشمند نیز از طریق کنترل از راه دور از طریق کنترل پنل به آتش نشانی و پرسنل اورژانس مربوطه متصل می شود.
سیستم کشی اعلام حریق تلاش می کنند در کوتاه ترین زمان ممکن، موارد مشکوک به حریق یا مواردی که ممکن است منجر به حریق شوند را تشخیص دهد.
انواع سیم کشی اعلام حریق با توجه به نوع سیستم اعلام حریق
اعلام حریق اولیه برای منزل
اعلام حریق اولیه با سیم کشی خانه نصب و استفاده می شود. یک دتکتور دود یا دتکتور حرارتی می تواند به سیم کشی قبلی خانه وصل شود یا سیم کشی اعلام حریق جدید داشته باشد. در دیاگرام سیم کشی این نوع سیستم اعلام حریق، یک یا چند دتکتور گرما و دود با اتصال سیم برق (خط یا داغ)، خنثی، زمین و یک سیم اعلام حریق متصل به دزدگیر در خانه نصب می شود. منبع اصلی 120 ولت AC (در ایالات متحده) و 230 ولت AC (در اتحادیه اروپا) است.
دتکتور ها را می توان مستقیماً به DB (برد توزیع) یا یک سیم کشی اعلام حریق موجود مانند پریز متصل کرد. پس از نصب و اجرای اعلام حریق، باتری راگذاشته و کلید اصلی را روشن کنید تا بررسی کنید که آیا درست کار می کند یا خیر.
دیاگرام سیم کشی اعلام حریق دتکتور حرارتی در خانه (AC)
نحوه سیم کشی اعلام حریق متعارف
در سیستم های اعلام حریق متعارف، تمامی دستگاه ها مانند آشکارسازها، صداگیرها و شستی ها به جای سیم مشترک، از طریق سیم اعلام حریق یا کابل جداگانه به صفحه کنترل پنل اعلام حریق متصل می شوند. به عبارت دیگر سر اول سیم ( مدار اعلام حریق) به دتکتورها و سر دوم به کنترل پنل متصل می شود.
در یک سیستم اعلام حریق متعارف، دتکتورها، آژیر ها و شستی ها نصب میشوند و به زونهای مختلفی مانند زون 1 برای زیرزمین، زون 2 برای طبقه همکف، زون 3 برای طبقه اول و غیره تقسیم میشوند. به این ترتیب تشخیص دقیق آن آسان است. این کار موجب می شود منطقه تحت تأثیر اتاق کنترل، مدیریت ساختمان و آتش نشانی باشد. به عبارت دیگر، هرچه تعداد مناطق بیشتر باشد، مکان یابی جهت اجرا و محل آتش سوزی دقیق تر است.
باید توجه داشت که مکان دقیق حریق را نمی توان به راحتی در یک سیستم اعلام حریق متعارف در مقایسه با سیستم اعلام حریق آدرس پذیر پیدا کرد. زیرا کنترل پنل اعلام حریق به شما اجازه نمیدهد مکان دقیق هر دستگاه یا دستگاهی که راهاندازی شده است را مشخص کنید، اما فقط در مواقع اضطراری مکان منطقه را با متن، نشانگر لامپ یا هر دو نشان میدهد.
نحوه سیم کشی اعلام حریق آدرس پذیر
در یک سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، تمامی دستگاه ها مانند دتکتورها، شستی ها و زنگ های هشدار در یک سیستم حلقه ای به کنترل پنل آدرس پذیر اعلام حریق متصل می شوند و هر دستگاه دارای یک آدرس (برای اطلاع از موقعیت خود) می باشد. به این ترتیب، پیدا کردن محل دقیق دستگاهی که در مدار اعلام حریق متصل راه اندازی شده است بسیار آسان است.
ایده اصلی پشت سیستم اعلام حریق آدرس پذیر این است که در صورت خطای اتصال کوتاه، تنها بخش کوچکی از سیستم تحت تأثیر قرار میگیرد در حالی که بقیه با کمک ماژول جداسازی متصل به حلقه به درستی کار میکنند. در یک حلقه، حداکثر 99 دستگاه ممکن است متصل شود و بسته به توانایی سیستم کنترل پنل اعلام حریق، تا 3.3 کیلومتر قابل گسترش است.
هدف اصلی سیستم اعلام حریق پذیر مانند سیستم اعلام حریق متعارف است که انتظار می رود اتصال سیم کشی اعلام حریق و سوئیچ های DIP (بسته درون خطی دوگانه) برای یک آدرس یا مجموعه ای از آدرس که محل دقیق مولفه فعال شده را روی صفحه کنترل پنل اعلام حریق نشان می دهد. اعلام حریق آدرس پذیر در مقایسه با اعلام حریق متعارف دقیقترین اما پرهزینهتر است، در حالی که هر دو در مقایسه با سیستم اعلام حریق هوشمند نیستند که در صورت نقص، پیش هشدار یا آتشسوزی دلیل دقیق پشت دستگاه راهاندازی را نشان میدهند و به سرعت آنها را خاموش میکنند.
نحوه سیم کشی اعلام حریق هوشمند
در یک سیستم اعلام حریق هوشمند، هر دستگاه توانایی تجزیه و تحلیل محیط اطراف خود را دارد و با کنترل پنل مرکزی ارتباط برقرار می کند تا در صورت بروز خطا، آتش سوزی یا نیاز به تمیز کردن یا نگهداری برنامه ریزی شده دتکتورها، اقدامات بعدی را انجام دهد.
در مقایسه با سیستم های اعلان حریق سنتی، آنها فقط یک سیگنال اطلاعاتی را ارائه می دهند، یعنی مهم نیست که آتش سوزی باشد یا سایر عدم قطعیت ها مانند خطا، دما، ذرات دود یا فشار هوا و غیره، سیستم هشدار را فعال می کند که در نظر گرفته شده است. این اطلاعات گمراه کننده می تواند بر جوانب مختلفی مانند گزارش، حذف و غیره تأثیر بگذارد.
همانند سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، دستگاه ها به صورت حلقه ای در سیستم هوشمند متصل می شوند که در سیستم های دو، چهار و هشت حلقه ای موجود است. یک حلقه را می توان تا 3.3 کیلومتر گسترش داد و تا 99 دستگاه (مانند صداگیر، آشکارساز و نقاط تماس) را می توان در یک حلقه متصل کرد. به این ترتیب، یک منطقه بزرگ را می توان با یک صفحه کنترل و نظارت کرد.
هدف اصلی سیستم اعلام حریق هوشمند جلوگیری از وقوع آلارم های کاذب است که به دلیل سنسورهای دقیق بالا با سیستم کامپیوتری و الگوریتم های گنجانده شده نیاز به پیچیدگی بیشتری دارند. به این ترتیب، در مقایسه با سیستمهای تشخیص حریق مرسوم و آدرسپذیر سنتی، پیچیدهتر و گرانتر است.
اعلام حریق بی سیم سیم کشی ندارد
در یک سیستم اعلام حریق بی سیم، تمام دتکتورها و دستگاه های مرتبط از راه دور از طریق ارتباط رادیویی به کنترل پنل به هم متصل می شوند.
در سیستم اعلام حریق بی سیم، یک سیگنال رادیویی از دتکتورها (مانند آشکارساز حرارت) یا شستی به سیستم اعلام حریق مرکزی ارسال می شود تا مدار اعلام حریق هشدار را فعال کند.
از آنجایی که سیستم تشخیص حریق بی سیم به دلیل هزینه های کارگری و سیم کشی کابل با نصب سریع و بدون خاموش کردن مناطق ساختمان برای ساعت ها هزینه کمتری دارد، اما سخت افزار در صورت تعویض و نگهداری باتری ها بسیار گران تر است.
شرکت فراحفاظ آموت شرکت اعلام حریق با بیش از 8 سال سابقه در زمینه فروش، پخش و اجرای پروژه های سیستم حفاظتی و امنیتی (پروژه سیستم اعلام سرقت، سیستم اعلام حریق، سیستم اطفاء حریق، نصب دوربین مداربسته) نمایندگی اختصاصی در این صنعت با حضور متخصصان حرفه ای و تیم پشتیبانی، محصولاتی را به مشتریان خود معرفی می کند که خدماتی از قبیل قابلیت اطمینان و کاربری، دارای اینترفیس کاربر، سهولت استفاده و نصب، طراحی خارجی منحصر به فرد، پشتیبانی مستند و محلی سازی و ترجمه مستندات را داشته باشد.جهت دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.
سایر مقالات: زون بندی اعلام حریق