سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر یا سیستم اعلام حریق هوشمند، پیچیده تر از سیستم اعلام حریق متعارف هستند و می توانند مکان دقیق رویداد را ارائه دهند. سیستم اعلان حریق آدرس پذیر میتوانند از ساده ترین حالت تا پروژه های بزرگ و بسیار پیچیده چندین صد دستگاه را شامل شوند. برای کاربردهای بزرگتر، اعلام حریق آدرس پذیر هوشمند بهترین انتخاب است.
از آنجایی که هر دتکتور دارای یک آدرس جداگانه است، کنترل پنل اعلام حریق میتواند مکان دقیق هر دستگاهی را که مشکل داخلی را نشان میدهد نمایش دهد. بیم دتکتور اعلان حریق آدرس پذیر دستگاه های هوشمندی هستند که قادر به گزارش بسیار بیشتر از شرایط آتش سوزی یا خطا هستند.. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از مهم ترین و پر کاربرد ترین سیستم های اعلام حریق میباشد.
عملکرد اعلام حریق آدرس پذیر
عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر دقیقاً مثل سیستم اعلام حریق متعارف است. با این تفاوت که دستگاه اعلام حریق آدرس پذیر علاوه بر زون بندی، دتکتور و سایر قطعات، دارای آدرسی مشخص میباشد که همین امر باعث شناسایی دقیق محل مورد نظر میشود. بعد از اتمام زون بندی، سیستم در حالت آماده باش قرار میگیرد؛ هنگامی که سیستم حریق را شناسایی میکند، محل دقیق آتش سوزی با کمک آدرسی که به دتکتورها و شستی ها داده شده مشخص شده و اطفاء حریق انجام میگیرد. علت شناسایی محل دقیق، این است که در این سیستم، هر قطعه و دستگاه دارای کد و آدرسی منحصر به فرد است و جایگاه خود را در کنترل پنل دارد. بدین ترتیب هنگامی که یک دتکتور حریق را حس کند، کد و آدرس کامل آن بر روی صفحه نمایش کنترل پنل اعلان حریق نمایش داده میشود.
ویژگی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم اعلام حریق هوشمند یا آدرس پذیر با نمونه های متعارف خود متفاوت هستند؛ زیرا هر دستگاه دائماً با کنترل پنل در ارتباط است. در عرض چند ثانیه آلارم ها، شرایط نظارتی و مشکل به کنترل پنل هشدار داده می شود و مکان دقیق رویداد نمایش داده میشود. سیستم های اعلام حریق متعارف فقط زمانی که یک رویداد وجود دارد سیگنال ارتباط ارسال می کنند.
سیستم های اعلان حریق آدرس پذیر هوشمند بسیار انعطاف پذیر هستند. از این ویژگی برای سفارشی سازی بیشتر برنامه ها استفاده می کنند. این سیستمها جهت توسعه یا افزایش امنیت میتوانند دستگاههای مختلفی را در خود جای دهند.
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ایرانی
سیستم های اعلام حریق توسط برند های مختلفی تولید و عرضه میشوند. برندهای ایرانی بسیاری تولید کننده این سیستم ها میباشند. ایان، ویستا، آریاک، سنس و زیتکس از برندهای ایرانی تولید کننده سیستم های اعلام حریق هستند. اما تنها برند ایرانی تولید کننده سیستم اعلام حریق هوشمند یا آدرس پذیر، برند زیتکس میباشد.
سیم کشی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیم کشی سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر به صورت حلقوی میباشد. این بدین معنی است که تمامی دستگاه های این سیستم، در یک سیستم حلقوی به کنترل پنل متصل هستند. همانطور که پیش از این ذکر کردیم، هر دستگاه در سیستم اعلان حریق دارای یک آدرس و کد مشخص و منحصر به فرد است و همین ویژگی باعث مشخص شدن دقیق مکان مورد نظر میشود.
مهم ترین مزیت سیستم حلقوی سیم کشی این سیستم، این است که اگر در دستگاه یا بخشی از این سیستم مشکلی به وجود آید، تنها قسمت کوچکی از سیستم تحت تاثیر قرار میگیرد و سایر بخشها به کمک ماژول ایزولاسیونی که درون حلقه متصل است، کارکرد درستی خواهند داشت.
در یک حلقه، تا حداکثر 99 دستگاه میتوانند متصل شده و طول آن بسته به قابلیت سیستم کنترل پنل آتش میتواند تا 3.3 کیلومتر توسعه پیدا کند.
کابل اعلام حریق آدرس پذیر
در مدلهای قدیمی سیستم اعلام حریق از دتکتورهای آدرس پذیر استفاده میشد؛ به گونهای که کلیدهای دهدهی در این زمینه اجرا شد. بعدها دیپ سوئیچ به جای این کلید ها آمد. فرآیند زون بندی سیستمهای متعارف و آدرس پذیر یکسان است اما تفاوتی که بین سیستم آدرس پذیر و متعارف وجود دارد این است که سیستم اعلان حریق هوشمند یا آدرس پذیر، آدرس و آی پی مجزای خود را داشته و در صورتی که آتش سوزی اتفاق بیفتد، دقت بهتری از خود نشان داده و سطح هشدار آن از سیستم متعارف بالاتر و بهتر خواهد بود.
مزایا و معایب اعلام حریق آدرس پذیر
معایب اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم اعلام حریق هوشمند یا آدرس پذیر مزیتهای بیشتری نسبت به سیستم اعلام حریق متعارف دارد و به همین دلیل، قیمت آن نیز بالاتر میباشد. همچنین، کارکرد این سیستم پیچیده است و باید توسط نصاب ماهر نصب شود و ممکن است برای افرادی که به این سیستم وارد نیستند، مشکل و سخت باشد. ضعف بعدی عدم سازگاری اجزاء برندهای مختلف با یکدیگر است.
مزایای اعلام حریق آدرس پذیر
آدرس پذیر بودن این سیستم به قدری مهم است که نام آن را سیستم اعلان حریق آدرس پذیر گذاشته اند؛ از این رو آدرس پذیر بودن مهم ترین مزیت و نقطه قوت این سیستم است. این ویژگی باعث افزایش سرعت در بحث مهار کردن آتش سوزی یا همان اطفا حریق میشود و از خسارات مالی بسیار، جلوگیری به عمل میآورد. مزیت دیگر این سیستم، نصب راحت میباشد؛ این سهولت نصب باعث کاهش هزینه های نصب میشود. از آنجایی که تمام دتکتورها و شستی ها روی یک لوپ قرار دارند، می توان به سیستم تجهیزات اضافه کرد.
تفاوت سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف
کارکرد این دو دستگاه اعلام حریق به هم شبیه است اما ریز تفاوت هایی در آنها به چشم میخورد. مهم ترین تفاوت این دو سیستم اعلان حریق توانایی تشخیص صحیح و دقیق محل آتش در سیستم آدرس پذیر میباشد.
همانطور که در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر میتوان محل دقیق آتش سوزی و آدرس دستگاه هشدار دهنده را مشاهده کرد، سیستم اعلان حریق متعارف نیز دارای زون بندی میباشد که به شما اجازه میدهد محل حدودی آتش را تشخیص دهید.
حتماً برای شما هم سوال پیش آمده است که قابلیت Zone بندی چگونه عمل میکند؟
به عنوان مثال اگر شما یک واحد دو خوابه داشته باشید، میتوانید یک اتاق را Zone 1 و اتاق دیگر را Zone 2 بنامید و این را در اطلاعات سیستم ثبت کنید.
فرض کنید آتشی در Zone 2 ایجاد شده. با روشن شدن چراغ این زون، شما خواهید فهمید که این اتاق دچار آتش سوزی شده. اما سیستم آدرس پذیر به شما اطلاع میدهد که دقیقاً کجای واحد آتش سوزی رخ داده.
تفاوت قیمت سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف
سیستم های متعارف قیمت پایین تری در تجهیزات اولیه دارند اما نصب آنها هزینهی زیادی را به دنبال خواهد داشت. چرا که سیم کشی این سیستم ستارهای بوده و هر وسیله باید به صورت جدا به پنل متصل شود. اما سیم کشی اعلام حریق آدرس پذیر به صورت حلقوی بوده و هزینه نصب اعلام حریق آدرس پذیر پایین تر میباشد.
اگرچه، سیستمهای اعلان حریق آدرس پذیر ویژگیهایی دارند که به شما در کاهش هزینه ها کمک میکند. مثلاً در دتکتور های آدرس پذیر، جریان هوا به صورت مداوم سنجیده شده و احتمال آلارم به صورت خطا کمتر خواهد بود.
مقایسه اطمینان سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف
حتماً شما هم حال پاسخ این سوال را میدانید. آدرس پذیر.
چرا که همانطور که ذکر شد، ماژول ایزولاسیونی در صورت خراب شدن یک قطعه، از مختل شدن عملکرد سایر قطعات جلوگیری میکند. اما سیستم متعارف اینگونه نبوده و در صورت بروز هرگونه خطا، مختل شدن کارکرد سایر بخشها نیز ممکن است. به علاوه، آدرس پذیر بودن این سیستم، اطمینان آن را بالاتر میبرد.
اجزای سیستم اعلام حریق
تجهیزات سیستم اعلام حریق شامل تجهیزات آتش نشانی تشخیص حریق (دتکتورها و شاسی ها)، تجهیزات هشدار دهنده دیداری و شنیداری حریق (آژیر ها، زنگ ها و آژیر فلاشرها و …)، کنترل پنل اعلام حریق مرکزی که وظیفهی برقراری ارتباط بین تجهیزات تشخیص حریق و اعلام حریق را دارا میباشد و تجهیزات جانبی مختلف (انواع مبدل ها، انواع رله ها و بردهای اینترفیس، جداکننده اتصال کوتاه، انواع تجهیزات ارتباطی و آزمایش سیستم، کابل ها، جعبه تقسیم ها و…) که برای تکمیل و قدرتمند نمودن سیستم مورد استفاده قرار می گیرند میشود. برای جلوگیری از خسارات مالی و جانی، باید تمامی تجهیزات سیستم اعلام حریق مطابق با استانداردهای جهان، خریداری و نصب گردد. جهت مشاوره خرید و نصب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر با کارشناسان فروش شرکت آموت تماس بگیرید.
دتکتور اعلام حریق
وظیفه دتکتورها شناسایی حریق و اطلاع دادن آن به پنل مرکزی و در نتیجه اعلام حریق میباشد. از این رو دتکتور مهم ترین بخش یک دستگاه اعلام حریق میباشد. دتکتورها انواع مختلفی دارند. از جمله دودی، حرارتی، شعله ای و گازی.
پنل مرکزی اعلام حریق
پنل مرکزی اعلام حریق که از مهم ترین بخش های سیستم اعلام حریق میباشد، سیگنال های ارسالی از طرف دتکتورها و شستی ها را دریافت کرده و با استفاده از اجزاء دیداری و شنیداری اعلام حریق، وجود حریق را به افراد اطلاع میدهد. پنل مرکزی اعلام حریق می تواند مکان دقیق حریق را نیز شناسایی کند، بنابراین باید در مکان هایی نصب شود که احتمال آتش سوزی در آنجا کم بوده و رفت و آمد افراد مسئول در آنجا زیاد و به راحتی قابل مشاهده باشد تا هنگام وقوع حریق و روشن شدن چراغ های تابلوی مرکزی سریعاً بتوانند مکان دقیق حریق را شناسایی کرده و اقدامات لازم برای اطفاء و مهار کردن حریق را انجام دهند.
جدا کننده اتصال کوتاه
با کمک این جدا کننده، میتوان قسمت سالم را از قسمتی که دچار مشکل و یا خطا شده، جدا نمود. در طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق، باید به ازای هر زون در هر لوپ، یک ایزولاتور اعلام حریق اتصال کوتاه در نظر گرفته شود. چرا که در صورت اتصال کوتاه در هر لوپ، تجهیزات سیستم اعلام حریق از کار خواهند افتاد. با استفاده از ایزولاتور اتصال کوتاه می توان از بروز چنین مشکلی جلوگیری نمود. ( استاندارد NFPA72 : در صورت اتصال کوتاه در لوپ، نباید بیش از یک زون از مدار خارج گردد. )
شاسی اعلام حریق
شستی اعلام حریق مخصوص سیستم های اعلام حریق دستی میباشند. در این سیستم ها، به هنگام آتش سوزی طلق این شاسی باید به صورت دستی و توسط انسان فشرده یا شیشه آن شکسته شود. پس از این کار، آلارم به پنل اعلام حریق فرستاده شده و سیستم اعلام حریق فعال شده و تجهیزات صوتی و شنیداری هشدار دهنده ( آژیر ها، زنگ ها و چراغ ها ) شروع به آلارم دادن میکنند. این شاسی همچنین دارای یک LED بوده که به هنگام به صدا درآمدن، روشن شده و به ساکنین ساختمان هشدار میدهد.
این شاسی ها معمولاً در جاهایی نصب میشوند که در دید راس عموم مردم بوده و زمانهای اضطراری قابل دسترسی باشند. مثل راهروها، کنار درب ها و…
چراغ چشمک زن اعلام حریق
چراغ چشمک زن از تجهیزات دیداری سیستم اعلام حریق است. این چراغ ها معمولاً به رنگ قرمز بوده و در بالای درب واحدها و راهروها و راه پله ها نصب میگردد. چراغ هایی که در راهروها و راه پله ها نصب می شوند به موازات آژیرها نصب شده و کارکرد آنها هماهنگ با این آژیرها میباشند. در صورت خرابی آژیر، چراغ چشمک زن افراد را از وقوع حریق مطلع میکند. این چراغ ها بهترین هشدار برای افرا ناشنوا که قادر به شنیدن صدای آلارم نیستند میباشد.
چراغ ریموت سردرب اعلام حریق
از چراغ های سردرب واحدها به منظور تشخیص دقیق محل آتش سوزی در ساختمان های چند واحدی استفاده میشود. در صورت فعال شدن دتکتورها، چراغ ریموت سردرب هم روشن شده و بدین ترتیب، مکان دقیق حریق نیز مشخص میشود.
منبع تغذیه
سیستم برق اضطراری و باتری چیزیست که حتماً باید در کتاب اتصال سیستم به شبکه الکتریکی ساختمان باشد؛ چرا که هر دوی آنها به هنگام قطعی برق به کمک سیستم آمده و مانع از کار افتادن آن میشوند.