آمار حریق در ایران
با توجه به وقوع آتش سوزی به صورت ناگهانی و خسارت جانی و مالی نصب اعلان حریق و اطفاء حریق امروزه تبدیل به یک استاندار آتش نشانی برای ساختمان ها شده و پیمانکاران نمیتوانند بدون نصب سیستم اعلام حریق مجوز پایان کار را بگیرند.
آمار آتشسوزی جنگلها و گسترههای طبیعی ایران در سال1402 خورشیدی (به گزارش ایسنا)
– 25 امرداد- آتشسوزی در گسترههای جنگلی ونستان و چایکندی، در مرز میان شهرستانهای خداآفرین و ورزقان، روز گذشته مهار شده بود، اما بامداد سهشنبه به سبب گرمی هوا، بار دیگر آتشسوزی روی داد.
– 23 امرداد- بیش از ۲۰۰۰ مترمربع از زمینهای پارکملی بوجاق کیاشهر، در استان گیلان، دچار آتشسوزی شد.
– 17 امرداد- آتشسوزی در پناهگاه حیاتوحش بیستون، در استان کرمانشاه، پس از نزدیک به دو روز تلاش، خاموش شد. در این آتشسوزی ۱۸۰ هکتار از گسترهی این منطقه در آتش سوخت، اما آسیب جدی به گونههای جانواری وارد نشد و تنها حشرات و شمار اندکی از خزندگان آسیب دیدند.
– 16 امرداد- آتشسوزی در سه هکتار از نیزارهای چافوچمخاله در استان گیلان. پس از دو ساعتونیم تلاش، آتش خاموش شد.
– 13 امرداد- آتشسوزی در جنگلهای درکش در شهرستان مانه و سملقان، رویین و سالوک در اسفراین، گریوان و آخرداغ در شهرستان بجنورد، در استان خراسان شمالی. آتشسوزی در گسترهی درکش ادامه آتشسوزیها در دو روز گذشته بوده که سبب شده ۱.۵ هکتار از آن در آتش بسوزد.
– 13 امرداد- آتشسوزی در پنج نقطه از جنگلهای مریوان، در استان کرمانشاه، رخ داد که در چهار نقطه خاموش شده است. یکی از آتشسوزیها در گسترهی «درهوران» است که خاموش شد اما بهسبب وزش باد شدید و گرمای هوا، دوباره شعلهور شد.
– 12 امرداد- آتشسوزی جنگلهای ارتفاعات کوه «نارک» شهرستان گچساران، در استان کهگیلویهوبویراحمد.
– 8 امرداد- آتشسوزی در هفت هکتار از زمینهای کشاورزی و مراتع روستای کردلر در شهرستان اهر، در استان آذربایجان شرقی. این آتشسوزی در اثر شدت گرما، خشکسالی و آسیبپذیر بودن بوتهزارها و علوفههای خشک، روی داد.
– 4 امرداد- آتشسوزی سبب نابودی درختان ۵۰۰۰ متر از باغات پولگان شهرستان محلات، در استان مرکزی، شد.
– 3 امرداد- از ساعت ۱۰ بامداد،۱۰ هکتار از زمینهای بوتهزار میانکاله، در استان مازندران، در آتش سوخت.
– 27 تیر- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت: امسال ۴۹۰ هکتار از جنگلومرتع استان دچار آتشسوزی شدند که بیشتر آنها سطحی بودند. او در ادامه افزود: تاکنون ۶۲ فقره آتشسوزی در استان گزارش شده است که از مجموع ۴۹۰ هکتار زمینهای جنگلی و مرتعی دچار آتشسوزیشده، ۳۴۶ هکتار جنگل و ۱۴۴ هکتار مرتع بوده است.
– 26 تیر- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان از خاموشکردن کامل آتشسوزی در شهرستان چگنی خبر داد. چگنی یکی از گسترههای بحرانی در بحث آتشسوزی بهشمار میرود.
– 19 تیر- آتشسوزی در سطح جنگلهای دستکاشت کاج در گسترهی هفتدغنان از توابع رضوانشهر در استان گیلان. آتشسوزی عامل انسانی داشت و سبب خسارتدیدن پوستهی درختان شد.
– 10 تیر- جانشین فرماندهی یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: تا این هنگام از سال، 6 آتشسوزی در عرصههای منابع طبیعی استان شکل گرفته است. در جریان این آتشسوزیها ۱۶ هکتار از سطح زمینی، جنگلها و مراتع استان با سطوح گوناگونی دچار آتشسوزی شده است.
– 30 خرداد- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان گفت: بیشترین نقاط بحرانی آتشسوزی در شهرستان الیگودرز و کمترین در ازنا است. گستردگی این منطقههای بحرانی در مجموع ۶۰۰ هزار هکتار است.
– 24 خرداد- پدیدآمدن آتشسوزی در جنگلها و مراتع راه گچساران- شیراز. این آتشسوزی تاکنون در سه مرحله مهار و خاموش و دوباره شعلهور شد.
– 20 خرداد- آتشسوزی در گسترهی حفاظت شده خامی شهرستان باشت، در استان کهگیلویهوبویراحمد خاموش شد. در پی این آتشسوزی یک هکتار از زمینهای پهنهی حفاظتشده خامین دچار خسارت شد. چند روز پیش نیز یک آتشسوزی در پهنهی حفاظت شده خامین خاموش شد که در آن آتشسوزی ۲ هکتار از عرصه های طبیعی این منطقه زیان دید.
– 8 خرداد- فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا گفت: سال گذشته ۱۳۱ آتشسوزی در سطح ۳۸۰ هکتار از زمینهای جنگلی استان گیلان پدید آمد. این آتشسوزیها کاهش پنج درصدی در سنجش با سال ۱۴۰۱ داشته است.
– 5 اردیبهشت- مدیرکل محیط زیست استان مرکزی با اشاره به وجود ۲۲۰ تالاب در کشور، گفت: از سال 1396 تا سال گذشته، ۱۷۳ بار تالابها دچار آتشسوزی شدند که بیشترین آتشسوزی با ۳۹ مورد مربوط به تالاب میانکاله بوده است.
– 3 اردیبهشت- آتشسوزی تالاب میقان اراک، در استان مرکزی، به کمک ۲۵ تیم آتشنشانی خاموش شد. تالاب میقان اراک پسین شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ بر اثر صاعقه، دچار آتشسوزی در بخش نیزارهای خشک این گستره شد. به سبب باتلاقیبودن راه، خاموشکردن آتش با سختی انجام شد. آتشسوزی در گسترهی میان ۵ تا ۱۰ هکتاری از تالاب برآورد شده است. در سال ۹۶ نیز ۵۰ هکتار از تالاب میقان در ۱۶ ساعت سوخت.
برخی از آمار حریق در ایران
انفجار خجیر
ظهر ۲۵ ژوئن ۲۰۲۰، انفجاری در مجتمع نظامی پارچین رخ داد. در همان ساعت نیمی از شهر شیراز دچار قطعی برق شد. مقامات ایرانی انفجار در پارچین را حادثه ذخیرهسازی گاز اعلام کردند؛ و علت قطع برق در شیراز را انفجار در نیروگاه بیان کردند که باعث خاموشی شدهاست.تحلیلگر غربی اظهار داشت: این انفجار در پارچین در یک انبار موشک رخ دادهاست که کار فناوری پنهان هسته ای آن نیز انجام شدهاست.
یک تحلیلگر غربی ادعا کرد که انفجار در پارچین ناشی از حمله سایبری اسرائیل بودهاست.در حالی که یک فرمانده ارشد ایرانی گفتهاست که نمیتواند اظهار نظر کند که آیا این انفجار یک حمله سایبری بودهاست تا زمانی که نتیجه ای در این باره حاصل نشده باشد.روزنامه کویتی الجریده با استناد به یک منبع ارشد ناشناس، گزارش داد که این تأسیسات در یک حمله هواپیمای جنگندههای مخفی اسرائیلی F-35 اسرائیل نابود شدهاست.منبع بهتری نیاز است
در ۳۰ ژوئن سال ۲۰۲۰، مقامات آمریکایی و اسرائیلی در حال صحبت با نیویورک تایمز گفتند که آنها هیچ ارتباطی با انفجار در پارچین ندارند.
انفجار در خیابان شریعتی تهران
در ۳۰ ژوئن سال ۲۰۲۰، انفجاری در مرکز بهداشت سینا اطهر در پایتخت تهران رخ داد که ۱۹ نفر از جمله ۱۵ زن و ۴ مرد کشته شدند. به گفته معاون شهردار تهران این انفجار در اثر نشت مخازن گاز پزشکی در ساختمان ایجاد شدهاست.
در همان روز، یک بمب کنار جاده ای دو خودروی سپاه پاسداران در جنوب شرقی ایران را هدف قرار داد و یک پاسدار زخمی شد. به گفته یک نماینده پارلمان ایران، گروه اهل سنت جیش العدل مسئولیت این حمله را به عهده گرفت.
انفجار تأسیسات غنی سازی هستهای نطنز
در ۲ ژوئیه سال ۲۰۲۰، یک انفجار بزرگترین تأسیسات غنی سازی هستهای ایران در شهر نطنز را لرزاند.بیشتر قسمتهای زیر زمینی این مرکز با سانتریفیوژهای پیشرفته استفاده شده برای غنیسازی اورانیوم از بین رفتهاست. تحلیلگران غربی گفتند که این انفجار یک یا دو سال برنامه هسته ای ایران را به عقب بازگرداند، ایران آسیب جدی به تأسیسات خود رد کرد.
انفجارهای خوزستان
در ۴ ژوئیه ۲۰۲۰، انفجاری در نیروگاه شهید مدحج زرگان در شهر اهواز رخ داد. در همین حال ۷۰ نفر بر اثر نشت گاز کلر در مرکز پتروشیمی کارون در شهرستان ماهشهر، در نزدیکی اهواز زخمی شدند.
انفجار باقرشهر
در ۷ ژوئیه سال ۲۰۲۰، در پی انفجار داخل یک کارخانه اکسیژن در شهر باقرشهر، واقع در جنوب پایتخت تهران، ۲ نفر کشته و ۳ نفر دیگر زخمی شدند. خبرگزاری دولتی ایران اعلام کرد: «خطای انسانی» عامل این انفجار بودهاست.
انفجار در غرب تهران
در ۹ ژوئیه سال ۲۰۲۰، یک انفجار در غرب تهران گزارش شد. مقامات ایرانی این انفجار را تکذیب کردند که رخ دادهاست، اما بیان کردند که برق در منطقه قطع شدهاست.
به گفته تحلیلگران غربی این انفجار به یک انبار / موشکی متعلق به سپاه پاسداران رسید. تحلیلگران در گفتگو با نیویورک تایمز می گویند که این انفجار به منطقه ای با امکانات زیرزمینی مرتبط بودهاست که مربوط به تحقیقات تسلیحات شیمیایی و یک سایت تولید نظامی ناشناس است. یک مقام اطلاعاتی به نیویورک تایمز گفت اسرائیل احتمالاً پشت این انفجار بودهاست.
در ۱۱ ژوئیه سال ۲۰۲۰، یک انفجار گاز یک ساختمان مسکونی در تهران را لرزاند و یک نفر را مجروح کرد.
انفجار کارخانه پتروشیمی ماهشهر
در ۱۲ ژوئیه سال ۲۰۲۰، انفجاری در کارخانه پتروشیمی تندگویان در جنوب غربی ایران رخ داد، مقامات ایرانی گفتند که این انفجار به دلیل هوای گرم رخ دادهاست.
انفجار مشهد
در ۱۳ ژوئیه سال ۲۰۲۰، یک انفجار در یک مجتمع صنعتی در نزدیکی شمال شرقی شهر مشهد رخ داد. رسانههای دولتی ایران اعلام کردند که این انفجار هنگامی رخ داد که یک مخزن ذخیره میعانات گازی منفجر شد و پلیس در حال بررسی علت این امر بود.
آتشسوزی در بندر بوشهر
در تاریخ ۱۵ ژوئیه سال ۲۰۲۰، خبرگزاری دولتی ایران گزارش داد که حداقل هفت کشتی در بندر بوشهر سوخت بدون اینکه دلیل این حادثه را اعلام کنند.
مرجع:ویکی پدیا
عوامل آتش سوزی ساختمان های مسکونی
استفاده از شمع به عنوان روشنایی
پوشیدن لباس نامناسب و موی بلند هنگام پختن غذا
بخاری غیر استاندارد
کشیدن سیگار و قلیان
استفاده از نوار چسب و ترمینال به تعداد زیاد
استفاده از شعله باز
اجاق گاز نامناسب
آتش بازی کودک و نوجوان
صدمه دیدن عایق سیم برق
پختن غذا بدون حضور افراد
سایر مطالب: اصول ایمنی حریق