دتکتور گازی چیست
دتکتور گازی
دتکتور گازی یا (Fire Alarm Gas Detector) یکی از انواع دتکتورها در کنار دتکتور ترکیبی و دتکتور دودی بوده و برای تشخیص گازهای خطرناک در محیط طراحی شده و مورد استفاده قرار میگیرند. متصاعد شدن گازهای سمی و قابل اشتعال در یک محیط باعث حوادث و خسارت هایی جبران ناپذیر میشود، به منظور جلوگیری از این اتفاق دتکتور گازی در مکان های مختلف حتی خانه مورد استفاده قرار گرفته و پیش از وقوع حادثه و با تشخیص گازهای سمی و خطرناک، از آسیب های احتمالی به جان و مال شما جلوگیری به عمل میآورد.
دتکتورگازی بسیار حساس و در سیستم اعلام حریق از تجهیزات مهم میباشد؛ حساسیت بالای این دتکتور به منظور تشخیص انواع گازهای سمی، خطرناک، قابل اشتعال و گازهایی که ممکن است انفجار به دنبال داشته باشند میباشد.
متاسفانه بسیاری از افراد گمان میکنند بوی گاز قابل استشمام بوده و میتوان به صورت دستی از خسارات ناشی از حوادث مربوط به گاز مثل انفجار و… جلوگیری کرد. اما این طرز فکر اشتباه بوده و معمولاً به ضرر های بسیاری ختم میشود.
در این مقاله، قصد داریم شما را با دتکتور گازی، نحوه کارکرد آن، انواع آن و سایر ویژگی های آن آشنا کرده و به شما در انتخاب بهترین دتکتور گازی برای محل مورد نظر خود کمک کنیم.
کاربرد دتکتور گازی
از گاز دتکتور تقریباً در همهی مکان ها استفاده میشود. بیشترین استفاده دتکتور گاز در موتورخانه، شوفاژخانه و آشپزخانهها میباشد چرا که ممکن است به صورت ناخواسته شعله گاز خاموش شده و علاوه بر پخش شدن گاز در هوا، این گاز ساعت ها در هوا بماند. در شوفاژخانه ها ممکن است در صورت شکستگی یک لوله یا خرابی محل اتصالات، گاز مونوکسید کربن نشت کرده و باعث خطرات جبران ناپذیری شود.
از دتکتور گاز در بیشتر صنایع استفاده میشود؛ چرا که دتکتوری حساس و قوی بوده و علاوه بر حساسیت به گازهایی نظیر استیلن، آمونیاک، هیدروژن، گاز مایع یا ال پی جی که در صنایع مختلف رایج هستند، از خسارات مالی و جانی بسیاری جلوگیری میکنند.
استفاده از دتکتور گازی در خانه هوشمند
خوشبختانه، گازهای خطرناک راهی برای ورود به منازل ندارند و تنها گاز تهدید کننده منازل، گازی است که در بخاری ها، شوفاژ ها و اجاق گازها قرار دارد. عدم سوخت کامل این گازها ( گاز شهری ) به تولید گاز مونوکسید کربن یا co ختم شده و در نهایت باعث مرگ افراد میشود. این گاز بی رنگ و بو در صورت افزایش غلظت، حتی با یک جرقه کوچک نیز منجر به انفجار میشود و به دلیل این که قابل شناسایی نمیباشد، به مرگ ناشی از آن مرگ خاموش گفته میشود.
در صورت وجود دتکتورگازی در خانه، دتکتور وجود این گاز را سیستم کنترل پنل اطلاع داده و میتواند از حوادث احتمالی جلوگیری به عمل آورد.
دتکتور گازی منزل میتواند به ساکنین خانه هشدار داده و یا آنها را از طریق تلفن همراهشان مطلع سازد و به آنها در جلوگیری از حادثه کمک کند. هنگامی که ساکنین یک خانه متوجه نشتی گاز در منزل شوند، از روشن کرد چراغ ها، فندک و سایر اقداماتی که نباید انجام دهند پرهیز کرده و قادر خواهند بود از حوادث احتمالی و خسارات بیشتر جلوگیری کرده و گاز را مهار کنند.
نکته مهمی که این دتکتور مخصوص خانه های هوشمند را از سایر دتکتورها متمایز میکند، انجام دادن یک سری اقدامات مهم به صورت اتوماتیک و خودکار است. اعم از اطلاع به آتش نشانی و یا هر شماره ضروری ای که به آن داده شده، باز کردن پنجره ها، قطع گاز ورودی خانه و…
انواع دتکتور گازی
دتکتور های گازی به طور کلی به دو بخش دتکتور گاز صنعتی و دتکتور گاز شهری تقسیم میشوند. دتکتورهایی که برای تشخیص گازهای حریق مورد استفاده صنایع مختلف قرار میگیرد به دو دسته دتکتورهای تشخیص دهندهی گازهای سمی و دتکتور گازهای حاصل از حریق و آتشسوزی و گازهای قابل انفجار تقسیم شده و دارای برندها و قیمت های مختلفی میباشند.
گاز دتکتور به دو نوع ثابت و پرتابل تقسیم میگردد.
دتکتور گازی ثابت
دتکتور گازی ثابت به سقف یا دیوار متصل و نصب شده و قابلیت تشخیص انواع گازها را دارد. از گاز دتکتور ثابت در خانه ها، کارخانه ها، هتل ها، شرکت ها و… استفاده میشود.
دتکتور گازی پرتابل یا قابل حمل
دتکتور گازی پرتابل قابل حمل بوده و معمولاً توسط کارکنانی که در حرکت هستند مورد استفاده قرار میگیرد تا گازهای سمی موجود در راه را تشخیص داده و کاربر را از وجود آنها متصل سازند.
دتکتورگازی پرتابل قابل حمل توسط کارمندان مورد استفاده قرار گرفته و معمولاً روی لباس یا کمربند آنها قرار میگیرند. این گاز دتکتور معمولاً در اتاق های کنترل و یا در مناطق مشخص که فرایند خاصی در آنها در حال وقوع است ( معادن و نیروگاه ها و… ) مورد استفاده قرار میگیرند.
کالیبره کردن دتکتور گازی ثابت و دتکتور گازی پرتابل
هدف کالیبراسیون، ایجاد یک نظام موثر و به منظور کنترل صحت و دقت پارامترهای مترولوژیکی دستگاهها، وسایل اندازهگیری و تمامی تجهیزاتی است که عملکرد آنها بر کیفیت فرایند تأثیرگذار میباشد.
نصب سیستم اعلام حریق و داشتن یک کنترل پنل که به شما گذارش میدهد تنها شروع استفاده از این سیستم است. برای اطمینان از صحت تجهیزات و کنترل کیفیت و اطمینان از کارکرد دتکتور در راستای هدف، دتکتورها هر چند وقت یک بار نیاز به بررسی و کالیبره شدن دارند.
دتکتور گازی قابل حمل یا پرتابل معمولاً برای مدت زمان طولانی تری کالیبره میشود. چرا که مدام در معرض تغییرات دائمی هستند؛ اما برنامه زمانی کالیبره شدن گاز دتکتور ثابت به محیط مورد نظر بستگی داشته و میتواند به صورت سه ماهه، دوساله یا سالانه کالیبره شود.
دتکتور گاز شهری – خانگی
این دتکتور از ساده ترین و ابتدایی ترین دتکتورها بوده اما دارای اهمیت بسیار بالایی میباشد. چرا که طیف گسترده ای از گازهای طبیعی را پوشش میدهد. منظور از گازهای طبیعی از سبک ترین آن یعنی هیدروکربن متان تا گازهای سنگین و پیچیده مثل اتان، بوتان و پروپان میباشد و همین امر باعث اهمیت بالای این دتکتور میشود. چرا که هر کدام از این گازهای به ظاهر ساده میتوانند باعث انفجار و یا آتش سوزی های جبران ناپذیر شوند و استفاده از دتکتوری که بتواند هر نوع آن را شناسایی کند بسیار مهم بوده و یک قدم به سمت امنیت بیشتر میباشد. این دتکتور قابلیت تشخیص گازهایی مثل گاز شهری، گاز CH4، پروپان، گاز مایع و گاز کپسول را دارا میباشد.
دتکتور گازی تشخیص گازهای حاصل از حریق
تنها کار این دتکتور اعلام حریق اطلاع دادن حس کردن و شناسایی گازهای ناشی از آتش سوزی و حریق به پنل مرکزی میباشد.
دتکتور گازی تشخیص گازهای قابل انفجار
این دتکتور به گازهایی مثل گاز اکسیژن، گازهای سمی و خطرناک اشتعال پذیر حساس بوده و به محض شناسایی هر کدام از این گازها، وجود این گازهای قابل اشتعال و یا قابل انفجار را به پنل مرکزی گزارش میکند. این گاز دتکتور، از دتکتورهای مهم بوده و خطرات ناشی از حریق را تقلیل میکند.
دتکتور گازی تشخیص گازهای سمی
دتکتور گازی تشخیص گازهای سمی دارای سیستم های اعلام و اخطاری دیداری - شنیداری میباشند. از این دتکتور گازی در مناطق حساس که دارای گازهای سمی و خطرناک است و برای شناسایی و مانیتورینگ گازهای سمی استفاده میشود.
گاز دی هیدروژن سولفید یکی از خطرناکترین گازهای موجود بوده و به انسان صدمات جبران ناپذیری وارد میکند. و در مکانهایی مانند معادن و تونل ها به یک سنسور گازی نیاز است که بتواند هیدروژن سولفید را دائماً اندازه گیری کرده و در صورت تغییر در میزان آن، به کارکنان منطقه مورد نظر خبر دهد.
همین امر میتواند از آتش سوزی جلوگیری کرده و جان افراد بسیاری را نجات دهد. از این رو این گاز دتکتور از مهم ترین دتکتورهای گازی میباشد.
دتکتور خانگی صنعتی
محیط های صنعتی مکان های خطرناکی هستند پرا که در آنها گازهای مختلف و خطرناک و گاهاً کشنده ای وجود دارد که همین امر باعث پیچیده شدن کارکرد دتکتورهای گازی در این محیط ها میشود.
کشف گازهای محیط صنعتی با روشهای مختلفی صورت میگیرد. سنسور دتکتورهای گازی صنعتی مبتنی بر تکنولوژی تشخیص به سه دستهی سنسورهای گاز الکتروشیمیایی، سنسورهای کاتالیستی و سنسورهای گاز تکنولوژی مادون قرمز تقسیم میگردند.
دتکتور گاز مونوکسید کربن (CO)
در اثر سوختن ناقص کربن، کربن دی اکسید تولید شده و سالانه جان صدها نفر را میگیرد. این گاز به مرگ خاموش می سرانجامد و بدون رنگ و بو میباشد، از این رو توسط انسان قابل تشخیص نمیباشد. از دتکتور گاز مونوکسید کربن جهت اعلام وجود و انتشار این گاز استفاده میشود.
دتکتور گاز دی هیدروژن سولفید (H2S)
گاز دی هیدروژن سولفید که در اثر تجزیه مواد آلی به وجود میآید نیز بی رنگ و بو بوده و توسط افراد قابل تشخیص نمیباشد. اگرچه این گاز بهطور طبیعی در نفت خام، مخازن گاز طبیعی، گازهای آتشفشانی و چشمههای آب گرم یافت میشود، اما بسیار خطرناک بوده و دقیقاً مثل گاز مونوکسید کربن نیازمند یک دتکتور میباشد تا به صورت مداوم اندازه گیری شده و باعث حوادث جبران ناپذیر نشود.
قیمت دتکتور گازی
قیمت دتکتور گازی به عواملی مثل برند، نوع دتکتور و محل نصب مورد نظر بستگی دارد. پس از بررسی مکان مورد نظر و انتخاب نوع دتکتور، نوبت به بررسی انواع برند ها و کیفیت ها رسیده و سپس بهترین دتکتور گازی با توجه به هدف، بودجه و مکان مورد نظر انتخاب و خریداری میگردد. جهت اطلاع از جدید ترین لیست قیمت سیستم اعلام حریق دتکتور گازی و هزینه نصب دتکتور ، انواع دتکتور اعلام حریق با کارشناسان فروش شرکت فراحفاظ آموت تماس بگیرید.