کپسول آتش نشانی چیست
کپسول آتش نشانی به عنوان یکی از ابزارهای اطفا حریق برای مهار کردن آتش سوزی در شرایط ضروری استفاده می شود.از کپسول آتش نشانی برای مهار کردن آتش سوزی های کوچک استفاده میشوده و برای آتش سوزی های بزرگ بسیار خطرناک است.نصب و راه اندازی این نوع از کپسول های آتش نشانی با توجه به نوع کپسول بسیار متفاوت است.
کپسول آتشنشانی نوعی دستگاه برای خاموش نمودن آتش است . این دستگاه جزء خاموش کنندههای آتش قابل حمل دستی بوده و با توجه به نوع آتش ترکیبات مختلف مانند آب، پودر و گاز، گاز دی اکسید کربن را با فشار بر روی آتش میافکند.
کپسولهای آتش نشانی استوانههای فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده مانند دی اکسید کربن پر شدهاند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانهاست فشار دهید، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج میشود . در این کپسولها یک لوله، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کردهاست. در بالای سیلندر، سیلندر کوچک دیگری وجود دارد که با گاز فشردهای مانند دی اکسید کربن پر شده است و یک شیر جلوی انتشار دی اکسید کربن را میگیرد.
برای استفاده از کپسول آتش نشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار میدهد تا شیر فنری را به پایین فشار دهد و مسیر خروجی را باز کند. گاز فشرده شده بر اثر فشار رها میشود و با نیروی قابل ملاحظهای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده.
مخزن فشار قوی کپسول اطفاء حریق جز اصلی این ابزار بوده و برای اطفا حریق کوچک قابل حمل است.به صورت سالیانه تمام کپسول های اطفا حریق ادارات و سازمان ها و صنایع باید سرویس دهی و تعمیر شوند.تاریخ سرویس و تعمیر باید با برچسب روی کپسول مشخص شود.
دسته بندی اصلی کپسول اطفاء حریق
کپسول با مخازن تحت فشار
کپسول عمل کننده با کارتریج
دسته بندی کپسول های آتش نشانی( خاموش کننده ها )
کپسول آتش نشانی آب
کپسول آتش نشانی مواد شیمیائی و مرطوب
کپسول شیمیائی کف
کپسول آتش نشانی پودر و گاز
کپسول آتش نشانی Co2 – دی اکسید کربن
این کپسول های آتش نشانی بر اساس محیط و نوع آتش سوزی باید مورد استفاده قرار بگیرند
کپسول آتش نشانی آبی
این نوع کپسول ها، یکی از مقرون به صرفه ترین روش های مبارزه با آتش سوزی های کلاس A هستند که در برخی مواد جامد مانند کاغذ، چوب و منسوجات روی میدهند.
چهار نوع مختلف از این نوع دستگاه های اطفاء حریق وجود دارد که عبارت هستند از جت آبی، اسپری آبی، آب همراه با افزودنی ها و بخار آب یا مه.
کپسول شیمیایی کف
خاموش کننده های فوم را میتوان در آتش های کلاس A و B استفاده کرد. آنها بیشتر برای خاموش کردن آتش سوزی های ناشی از مایعاتی مثل بنزین یا سوخت دیزل مناسب هستند و از افشانه های جت آبی بسیار متنوع تر هستند زیرا در عین حال میتوانند برای مواد جامدی مانند چوب و کاغذ نیز استفاده شوند.
فوم یا کف، آتش سوزی های ناشی از مایعات را از طریق عایق کردن (پوشانیدن) سطح بیرونی مایع، جلوگیری از رسیدن بخارهای قابل اشتعال به هوا و دربرگرفتن آتش مهار میکند.
این نوع خاموش کننده ها عمدتاً برای استفاده در آتش سوزی های مایعات و سیال های آزاد مناسب نیستند.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز
خاموش کننده های پودری، نوعی خاموش کننده مناسب و چند منظوره هستند زیرا میتوانند در عین حال در همگی آتش سوزی های کلاس A، B و C مورد استفاده قرار گیرند.آنها هم چنین میتوانند در آتش سوزی ناشی از تجهیزات و تاسیسات الکتریکی نیز مورد استفاده قرار گیرند.با این حال، خاموش کننده های پودری بیشتر برای آتش سوزی های کلاس D و یا آتش سوزی های مرتبط با فلزات قابل اشتعال استفاده میشوند اما آتش را خنک نمیکنند.خاموش کننده های پودر می توانند موجب از بین رفتن قدرت بینائی و ایجاد مشکلات تنفسی شوند. آنها معمولاً برای استفاده در داخل ساختمان ها توصیه نمیشوند.
خاموش کننده های CO2 برای مکان های دارای تجهیزات الکتریکی مانند دفاتر و اتاق های استقرار سرورهای رایانه ای ایده آل هستند زیرا می توان از آنها در آتش سوزی های ناشی از دستگاه های الکتریکی استفاده کرد.
خاموش کننده های دی اکسید کربن با حذف عنصر اکسیژن از مثلث آتش، آتش را خاموش می کنند و همچنین گرما و حرارت ناشی از آتش را به واسطه عملیات تخلیه بسیار سرد خود از بین میبرند.
خاموش کننده های دی اکسید کربن، بر خلاف یک خاموش کننده فوم، هیچ پسماندی برجای نمیگذارند.
آنها همچنین میتوانند در آتش سوزی های کلاس B استفاده شوند که شامل مایعات قابل اشتعال مانند پارافین یا بنزین میباشند اما معمولا در آتش سوزی کلاس A بی اثر هستند.
خاموش کننده های CO2 با خنک کردن آتش و قطع جریان هوا کار میکنند.
دسته بندی انواع آتش سوزی ها
کلاس A – مواد محترقه در این نوع آتش سوزی شامل مواد جامد مانند چوب، کاغذ یا پارچه است.
کلاس B – مواد محترقه در این نوع آتش سوزی شامل مایعات قابل اشتعال مانند بنزین، دیزل یا روغن است.
کلاس C – مواد محترقه در این نوع آتش سوزی شامل گازها است.
کلاس D – مواد محترقه در این نوع آتش سوزی شامل انواع فلزات است.
کلاس E – این نوع آتش سوزی شامل دستگاه ها و تجهیزات برقی است
کلاس F – آتش سوزی شامل روغن های پخت و پز است.
طریقه شارژ کپسول آتش نشانی ؟
برای شارژ کپسول آتش نشانی خود لازم است ابتدا بدانید کسپول آتش نشانی شما ازچه مدل است و بعد از آن مواد باقی مانده داخل کپسول خود را خالی کنید و با ماده ای که کپسول حاوی آن بوده دوباره آن را پر کنید برای این کار نیاز به یک سری ابزارها دارید مثل پمپ باد و غیره که هزینه آن برای شارژ چند عدد کپسول آتش نشانی در ساختمان بسیار بالاست پیشنهاد ما این است که موضوع را به افراد حرفه ای مثل ما بسپارید گروه آتش مهار البرز در کمترین زمان شارژ کپسول های آتش نشانی شما را به بهترین شکل انجام می دهد.
شارژ کپسول آتشنشانی را چه زمانی انجام دهیم؟ زمان شارژ کپسول آتش نشانی به چه صورت است؟ قیمت شارژ کپسول آتش نشانی چقدر است؟
1- بلافاصله بعد از اینکه از کپسول های اتش نشانی خود استفاده کردید آنها را شارژ کنید احتیاط شرط عقل است.
2- بهتر است در فواصل منظم کپسول های آتش نشانی را کنترل کنید که دقیقا مدت زمان های مشخص هستند و در صورت نیاز آنها را تخلیه و پر نمایید یا در صورت نیاز اگر ایراد فنی یا مکانیکی برای آنها ایجاد شده آنها را برطرف نمایید.
3- در مورد شارژ کپسولهای آتش نشانی بهتر است به دفترچه راهنمای همراه کپسول و پیشنهاداتی که کارخانه سازنده داده است هم توجه کنید.
خاموش کننده یا کپسول آتش نشانی
خاموش كننده دستی یا همان کپسول آتش نشانی به وسیلهای گفته میشود كه برای مبارزه با آتش سوزی طراحی و ساخته شده است كه از 2 تا 21 كیلو یا لیتر ظرفیت مواد خاموش كننده دارد و توسط یك نفر به راحتی قابل حمل و استفاده است.
انواع بزرگتر این وسایل بر روی چرخ - ارابه یا خودرو قرار داده میشود و یا بطور ثابت در اماكن نصب میگردد.
كاربرد کپسول آتش نشانی (کپسول اطفاء حریق)
از خاموش كنندهها با توجه به مواد اطفایی داخل آنها میتوان در لحظات اولیه شروع آتش سوزی و همچنین برای حریقهای كوچك و موضعی استفاده كرد و آتش را اطفاء نمود.
طبقه بندی خاموش کنندهها (انواع خاموش کننده های آتش)
انواع خاموش کننده های دستی از نظر مواد اطفایی میتوانند طبق دسته بندی ذیل گروه بندی شوند:
• خاموش کننده های محتوی آب - آب و كف گروه A
• خاموش کننده های محتوی پودری یا همان کپسول آتش نشانی پودر گروه B و C
• خاموش کننده های محتوی گاز کربنیک (CO2) یا همان کپسول آتش نشانی CO2 گروه E
• خاموش کننده های محتوی هالوژنه گروه A,B,C,D,E
ضرورت استفاده از انواع خاموش کننده ها
خاموش كردن آتش سوزی در لحظههای اولیه شروع آن جهت جلوگیری از صدمات جانی و خسارات مالی اهمیت بسزایی دارد؛ در صورتی كه بتوان با وسیلهای مناسب و در هنگام و زمان مقتضی حریق را اطفاء و از توسعه آن جلوگیری نمود بدیهی است كه اهداف فوق كه همانا جلوگیری از صدمات جانی و خسارات مالی در اثر آتش سوزی است نایل میگردد. بدین ترتیب میتوان از خسارات و زیانهایی كه هر ساله طبق آمارهای موجود به اماكن مختلف وارد میشود جلوگیری نمود. برای این منظور شركتها و كارخانجات زیادی در اكثر كشورها اقدام به طراحی و ساخت وسایل مبارزه با حریق نمودهاند، كه یكی از این دستگاهها، وسایلی است كه به طور خاص برای هدف فوق مورد استفاده قرار میگیرد؛ دستگاههایی كه امروزه از آنها خاموش كنندههای آتش یاد میشود و در گذشته كپسولهای آتش نشانی نامگذاری شدهاند. تجربه ثابت كرده كه توانایی استفاده صحیح این وسایل و دستگاهها در اطفای حریق بسیار مؤثر است و در صورتی كه افراد توانایی كاربرد صحیح آنها را نداشته باشند اغلب با وجود دستگاههای خاموش كننده بسیار، حریق از كنترل خارج شده و خسارات و زیانهای فراوانی را باعث گردیده است.
نحوه بررسی سالم بودن کپسول آتش نشانی
هرگونه صدمه از جمله شکستگی و ترک خوردن بدنه، خراب بودن دسته یا اهرم تخلیه و خراب بودن و یا شکسته بودن درجه فشار سنج میتواند بیانگر غیر قابل استفاده بودن کپسول خاموش کننده بوده و فورا باید اقدام به تعویض و یا تعمیر آن در مراکز مجاز نمایید.
آیا عقربه فشار سنج در ناحیه سبز رنگ قرار گرفته؟ اگر این گونه است نشان میدهد که کپسول از نظر فشار گاز داخلی در وضعیت مناسبی قرار دارد. اما چنانچه عقربه فشارسنج در ناحیه قرمز رنگ زیر ناحیه سبز قرار گرفته باشد نشان میدهد که گاز موجود در آن به دلایلی تخلیه شده و باید فوراً نسبت به بررسی دلیل تخلیه گاز داخل سیلندر اقدام و شارژ کپسول آتش نشانی انجام شود.
برچسب کپسول آتش نشانی میتواند حاوی اطلاعاتی مانند تاریخ آخرین شارژ و شرکت شارژ کننده باشد. همچنین در صورتی که برچسب وجود نداشته باشد میتوانید از روی بدنه کپسول اطلاعاتی از قبیل تاریخ تولید را بررسی نموده و متوجه شوید که چه مدت زمانی از آن استفاده نشده است.
پودر موجود در خاموش کننده پس از گذشت مدت زمان زیاد ممکن است سفت و کلوخهای شده و قابل استفاده نباشد، بنابراین در صورتی که مدت زیادی از زمان خرید کپسول اطفاء حریق گذشته باید حتما مجددا اقدام به شارژ نمایید.
همین طور در صورتی که مشخص شود کپسول خاموش کننده از نظر پوسیدگی و صدمات داخلی یا خارجی مشکل خاصی ندارد، بهتر است آن را در شرکتهای مجاز شارژ کنید زیرا شارژ کپسول آتش نشانی هزینه بسیار کمتری نسبت به خرید خاموش کننده جدید دارد. به یاد داشته باشید که بعضی از قطعات از جمله قطعات لاستیکی ممکن است در طول زمان پوسیده و از بین رفته باشند، بنابراین ممکن است تعویض قطعات معیوب هزینهای معادل و یا نزدیک به خرید کپسول خاموش کننده نو داشته باشد.
جهت دریافت مشاوره فنی رایگان، و بهترین قیمت خاموش کننده آتش نشانی با فروشگاه آموت تماس بگیرید.
آتش چیست؟
آتش نتیجه یك واكنش شیمیایی است كه معمولاً میان اكسیژن اتمسفر و یك نوع سوخت اتفاق میافتد، البته تنها احاطه یك ماده سوختنی به وسیله اكسیژن سبب آتش گرفتن آن نمیشود. بلكه برای این كه واكنش احتراق اتفاق بیفتد باید ماده سوختنی به حدی گرم شود كه به دمای احتراق خود برسد.
آتش چگونه به وجود می آید ؟
هر گاه سه ضلع مثلث حريق در كنار يكديگر قرار بگيرند آتش بوجود می آید. حال باید به بررسی این موضوع بپردازیم که مثلث حریق چیست.
مثلث حریق یا مثلث آتش
هرگاه سه ضلع مثلث یعنی مواد سوختنی، اكسیژن و گرما در كنار یكدیگر قرار بگیرند مثلث حریق یا مثلث آتش به وجود میآید.
آتش چگونه خاموش میشود؟
با گرفتن و قطع نمودن یك یا دو ضلع مثلث حریق آتش از بین میرود.
انواع حریق و نحوه خاموش کردن آنها
• در حریق های كوچك با خیس و نم دار كردن حوله و یا پتو ضلع اكسیژن مثلث را به روش خفه كردن قطع مینماییم.
• در حریق های جامد درون سوز به روش خنك كردن توسط آب ضلع گرمای مثلث حریق را قطع مینماییم.
• در حریق های گازی به روش قطع كردن و بستن شیر گاز ضلع مواد سوختنی مثلث حریق را قطع مینماییم.
روشهای مختلف اطفاء حریق
روش خنک کردن
این روش جهت اطفاء حریق جامدات معمولی كه با آب واكنش ندارد مانند چوب، كاغذ، لاستیك و .... مورد استفاده میگردد و بهترین خاموش كننده كه بدین منظور مورد استفاده قرار میگیرد آب است.
از آنجاییكه آتش سوزی مواد جامد درون سوز می باشد (پس از سوختن از خود خاكستر باقی میگذارد) باید ماده اطفاء كننده قدرت نفوذ به داخل جامد در حال سوختن را داشته باشد كه از این نظر آب قابلیت نفوذ خوبی به درون جامدات را دارد باید توجه نمود كه از آب به عنوان ماده اطفاء كننده در حریقهای ذیل استفاده نگردد:
• حریق مایعات قابل اشتعال مانند: نفت، بنزین، گازوییل، قیر و روغن
• حریقهای مرتبط با برق و الكتریسیته
• حریق بعضی از مواد شیمیایی مانند: كاربید و فلزات قابل اشتعال از قبیل سدیم و پتاسیم
در كارخانجات معمولا آب پیش بینی شده جهت اطفاء حریق از طریق جعبههای آتش نشانی یا همان Fire Box كه در محلهای مورد نیاز نصب گردیده تامین میگردد.
روش خفه کردن یا همان قطع هوا
با توجه به اینكه هوا )اكسیژن) یكی از اضلاع تشكیل دهنده مثلث حریق میباشد بنابراین با جلوگیری از رسیدن هوا) اكسیژن (به ماده در حال سوخت، حریق اطفاء خواهد شد. این روش بیشتر جهت مایعات قابل اشتعال به كار میرود كه از كپسولهای پودر و گاز و در حریقهای الكتریكی از كپسولهای 1 CO استفاده میگردد. اگر حجم حریق زیاد باشد بایستی جهت اطفاء از مادهای به نام كف (فوم) استفاده كرد.
روش جداسازی یا قطع ماده سوختنی
در این روش از خاموش كننده خاصی استفاده نمیشود بلكه اطفاء حریق از طریق جداكردن و دور كردن مواد قابل سوختن از محیط انجام میشود به عنوان مثال در آتش سوزی مخازن یا خطوط لوله مربوط به مایعات قابل اشتعال و یا گازها میبایستی شیر اصلی بسته شود تا سوخت قطع گردد.
شرکت آموت با بیش از 8 سال سابقه در زمینه فروش،پخش و اجرای پروژه های سیستم حفاظتی و امنیتی ساختمان(پروژه اعلام سرقت، اعلام حریق، اطفاء حریق) و نمایندگی اختصاصی در این صنعت با حضور متخصصان حرفه ای و تیم پشتیبانی، محصولاتی را به مشتریان خود معرفی می کند که خدماتی از قبیل قابلیت اطمینان و کاربری، دارای اینترفیس کاربر، سهولت استفاده و نصب، طراحی خارجی منحصر به فرد، پشتیبانی مستند و محلی سازی و ترجمه مستندات را داشته باشد.